Categories
My Links

| Če Gevara »

Gde mi to živimo?U buretu?
deliver | 15 Јануар, 2007 12:52
Taman kada sam se zapitao da li sam ja to u buretu bez dna shvatio sam da nisam, jer ovo što vonja oko mene nije praznilo, već vonj turšije bureta. Sve ove jadne glavice kupusa samnom čekaju da budu postavljene na nečiji tanjir punih gladnih pogleda, jer valjda ako si gladan onda mora da si van bureta. To je valjda logika naše zemlje i naših vladara, istih ovih što viču da će nas u Evropu, u Ameriku, Rusiju bez Evrope, da smo od njih zavisni, da im treba samo još "naš" pa da imaju 50% celog(???), da je neko pok(a)rao neke pare, neke milione i porodilišta u pokušaju...I svi se kunu u kevu, i ja im verujem. A kako i ne bih kada je keva zakon. Čak su nam neki i kevu, našu milu kevu Svetlanu, doveli da peva narodu, jer valjda samo sit peva-e pa mi smo onda siti, svi smo pevali.

A sto i da ne pevamo?! Siti jesmo, bar ja jesam svih ovih velikih i malih a naših. Svi su naši i svi su tu, uvek blizu, na dohvat ruke, u gaćama. Svuda iskaču, a meni se prisralo.E sad, ne znam da li mi se prisralo zbog toga što sam bos išao po hladnim pločicama ili je u pitanju viša sila. Jedno je sigurno, nešto mi klobuta po stomaku i rekao bih da mi je krenulo. Znači u pravu su-biće nam bolje-krenulo je!!!

Svuda, bre, vlada neka čudna sila. Ja se kao drznuo na fakultetu da se nešto usprotivim oligarhiji kad oni sve mačugom po leđima-kažu valja za akademska leđa, da ojačaju. I oni se kunu u kevu!I ja im opet verujem. Rešili jednog dana, ovi moji, ovi sa fakulteta, da poboljšaju nastavu. Kažu da bi se bilo šta poboljšalo mora da se poboljša neki njihov standard. Tako kažu. I poboljšaju ga za 50%. E tu se javi problem. Odakle da nađu finansijsku injekciju za njihove usukane kukove. E, u tu priču uključe i nas. Podignu cene prijave ispita na 500-1500 din, zavisno od ispitnog roka. I tu nam kažu da je to za dobro svih nas. Ja sam to shvatio kao dobrotvornu organizaciju, više humanitarnu. Shvatio sam da činim dobro delo. Dajem nekom da bi svima bilo bolje. Kao neosocijalizam. Lepota, raj na zemlji. Samo tu mi nešto roditelji kukaju, ne slažu se sa novim svetskim poretkom, košta mnogo. Ne razumeju da profesor nema za francuski leb, a ako ne pojede francuski neće moći ni da nas nauči kako treba.

E, a ima tu još nešto što nas definitivno približava svetu. Zamisli na mom fakultetu odavno postoje lobističke firme. Organizovali neki studenti i asistenti. Kažu da možeš da dođeš, platiš i gotovo. Oni ti izlobiraju da položiš ispit i to sa 10. E, pa ti vidi-moj fax je već u Evropi i to ne samo u EU već i u svetu. A ko bi reko?!

Sada mi dođe da pišem premijeru, da mu kažem kako se trasira put ka Evropi, bez zaobilaznica.Nego me brine ovo moje bure. Ako izađem plašim se da me ne pojedu, ipak sam ja glavica kiselog kupusa. A ko ne voli turšiju?! Samo lud!!!

 #
User Comments
(no subject) [Reply]
dmc | 15 Јануар, 2007 16:05

UZas... mislim ono nisam radikal ;) ali svakim danom kapiram sve vise i vise sta znaci ta evropa!!.. U principu kolko sam skuzio smanjivanje vec ionako malih sloboda!>! UZAS!!!!!!..........

(no subject) [Reply]
vestica | 15 Јануар, 2007 17:02

pa nije bas tako..
ali auturu bloga:
ako vec sebe dozivljavas kao glavicu kupusa...onda bar izadji pa nek te pojedu, a nemoj da cekas da te pojedu...jer ako si glavica onda cete pojesti svakako, sem ako ne nameravas da ostanes poslednja glavica koja ce se mozda isuvise ukiseliti pa ces jos biti i bacen!!!
bar budi od koristi... :)

(no subject) [Reply]
dmc | 15 Јануар, 2007 17:45

Da, sad se setih, kad si pomenuo zivot u buretu :) Poznati filozof DIOGEN je ziveo u buretu ... i posto je bio poznat po svojoj mudrosti dosao je nki princ/car ili neki "velikan" i pitao ga sta zeli, dace mu sta god pozeli, Diogen mu samo rekao " E bate aj se skloni sa malo ulevo, zaklanjas mi sunce" :))))

hm [Reply]
deliver | 17 Јануар, 2007 16:34

Dragi DMC, bojim se da se nismo razumeli, odnosno nisi ti mene razumeo. Glavica kupusa ne može da izađe iz bureta samostalno, već neko mora da je izvadi. Ako razumeš metaforu. Da približim: Živimo u takvom okruženju da ako nemaš tatu, mamu ili mnogobrojnu uzvišenu rodbinu koja bi te izvadila iz bureta tu ćeš onda i ostati i čekati da te pojedu oni koji imaju. Ja sam oduvek bio protiv onih koji ne poštuju prave vrednosti i moja tema je trebla da ide baš u tom smeru, a mislio sam da ironija iz moga teksta o tome dovoljno govori. Očigledno da nije baš tako. Nisam se ja ukiselio i nisam u svome tekstu aludirao na sebe već na čitav sistem, iako sam govorio u prvom licu, ali samo da bih pokazao svoju gorčinu. Čitavog života borio sam se protiv trulog sistema i ukazivao na njega- tako i verujem da će se sistem pre ukiseliti do truleži nego ja. Veliki pozdrav!!!

o Diogenu [Reply]
deliver | 17 Јануар, 2007 16:39

Drago mi je da znaš priču o Diogenu jer upravo o takvim vrednostima i ja govorim. I bio je car u pitanju, a diogen go i bos. Smatrao je i da je odelo suvišan teret za slobodu. Delim njegovo mišljenje, ali ne razumem tvoje pominjanje Diogena. Pretpostavljam da želiš nešto da me posavetuješ verujući u to da sam od onih koji se mire sa sudbinom-ali ponavljam: nisi dobro razumeo moj tekst. Ako prihvatiš osnovnu crtu ironije razumećeš i sve ostalo.

Izvinjenje dmc-u [Reply]
deliver | 17 Јануар, 2007 16:44

Sada sam tek skontao da je sve što sam napisao trebalo da bude upućeno veštici. E pa, DMC izvini, greška velika.Nećeš zameriti nadam se!

Add Comment