Categories
My Links

« Opet se divim ljudskoj gluposti!!! | Dajte mi kilogram ispita »

Prosjak u taxiju
deliver | 01 Март, 2007 18:51

Niste ni svesni, ili možda jeste, koliko je ovo česta pojava u Srbiji: PROSJAK U TAKSIJU.

Prosjačenje je sada više biznis nego odraz socijalnog statusa. Preko dana vidite čoveka u ritama kako te moli da da mu daš jedan dinar a predveče, kada se spusti noć, taj isti čovek pozove taksi službu i polako kući-da odmori za novi radni dan.

Imao sam prilike da sedim sa jednim prosjakom-klinka od deset godina. Zbog svoje sažaljive naravi sav sam bio utonuo u setu slušajući o njenom teškom životu. Moram da ispričam pojedinosti, nema druge:                                                                                                                                                           

Sedimo ja i moj drug na terasi jednog kafića i prilazi nam dete i traži novac. Kao i uvek, dajem. Pitam kako se zove-kaže Dejan Stanović. Interesantno ime, sportsko.Ja i drug ponudimo klinca da sedne s nama i da popije piće. Klinac pristane i otpočne svoju priču-ne ide u školu zato što stara baka nema para da mu kupi knjige, a strašno bi voleo da ide u školu. Mada, kako kaže, bilo bi ga sramota zato što prosi. Ja i drug smo već tada bili na granici srceparanja. Nekakva tuga me oborila tada. Naiđe konobarica i pitamo malog šta će da popije. Kaže gusti sok. Pitam ga od čega i on se zamisli...Konobarica važno kaže “ma od čega mu donesem”.Tu maksimalno popizdim i grubo kažem da će doneti ono što klinac naruči a ne ono što ona hoće. Mrzim takve ljude. Gadim se na njih. Lako je biti viši od najnižeg. Nastavimo priču sa klincem koji nezna ni ko mu je majka ni ko otac. Samo baka. Ja i drug već počnemo da planiramo kako da mu pomognemo, obzirom da nam status među studentima to dozvoljava bolje nego bilo kome drugom. Počnemo da kujemo planove oko humanitarne žurke, sponzora koje znamo, svega i svačega ne bi li pomogli klincu. Pitamo jel gladan-kaže nije. Pitamo koliko može da zaradi. Kaže oko 3000 din dnevno. Dosta novca za dan, ali meni ga je žao, mnogo. Pitamo jel ima devojku. Kaže da ima i da se zove Maja. Lepo, mada znamo da su to klinačke fore, ali opet nam drago što je klinac zdravog i čistog razuma. Uz to i strašno inteligentno dete. U jednom trenutku nam kaže da mora do WC-a. Ode i ne vrati se. Izađe na drugi ulaz. Ja konstatujem da je to veoma kulturno jer mu je verovatno bilo dosadno sa nama a nije to hteo reći već nas fino iskulirao. Drago mi zbog klinca

Prođe neki dan, ja i drug opet u kafiću. Prilazi Dejan sa nekom devojčicom. Sa osmehom na ustima i setom u srcu dajem mu 50 din. Pitam ga da li mu je to devojka. A devojčica me namršteno pogleda i kaže”Kakva devojka, ona (Dejan) mi je sestra!”. Klinac, odnosno klinka nas je ladno prefarbala. A mi kao da nemamo 24 god u dupetu naseli smo i to baš! Kratka kosa, pantalone i duks...Nisam mogao da verujem.

Vidim ga posle nekoliko dana u taksiju-ide kući verovatno. Smešno mi, a opet ga žalim, odnosno, opet je žalim. I kada je vidim u gradu obavezno joj dam novac. Ona živi od toga, ona je biznismen. Znam sve. Ja sam prefarban a da li ste i vi, kada pružite dinar, u istoj farbi kao i ja. Razmislite!

DANAS SE PROSJACI VOZE U TAKSIJU!!!

 #
User Comments
(no subject) [Reply]
dmc | 01 Март, 2007 21:45

Ma bez obzira .... ne menjao se ja sa njima.. pazi kod nekih je to state of the mind... kod nekih je to kompulsivno :) Whatever.. najgore je sto oni koji stvarno nemaju ispastaju zbog onih lenjih...

(no subject) [Reply]
bubi | 02 Март, 2007 15:29

Ulazi zamnom neki lik, pokraj koga sam par trenutaka ranije prosla i udelila mu neki dinar, u mesaru sav prljav i zapusten tj. profi prosjak i sa vrata se dere i narucuje neki ,kako posle videh, najskuplji suvi vrat i pri tom mase 'dusom' crvendaca koja je onako odokativno slicna mojoj mesecnoj plati. I sta sad ti da radis kada vidis prosjaka? Plasim se da ih ne uvredim ako im dam manje nego sto ocekuju!

deliver [Reply]
game | 21 Јул, 2014 15:44

I like the helpful info you provide in your articles. I'll
bookmark your blog and check again here regularly. I am quite certain I will learn plenty of new stuff right here!
Best of luck for the next!

deliver [Reply]
сельдереевый суп диета | 03 Октобар, 2014 14:00

I do agree with all the ideas you have introduced on your post.

They're really convincing and can definitely work.
Nonetheless, the posts are very short for novices.
May you please extend them a bit from subsequent time? Thanks for the post.

Add Comment
Додај коментар

Запамти ме